Pensioenpremie hoeft geen onderdeel te zijn van cao

"Terecht dat de rechter de vakbonden inhoudelijk in het gelijk heeft gesteld", zegt Peter Wulms, CAO-onderhandelaar van AC Rijksvakbonden. De rechter in Den Haag bepaalde vandaag, 10 april, dat het geld, vrijgekomen uit het pensioenakkoord, niet pas uitgekeerd hoeft te worden als er een nieuwe cao voor rijksambtenaren is, maar dat bonden en minister hier apart een afspraak over moeten maken.

AC Rijksvakbonden had, samen met FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF, een kort geding aangespannen tegen minister Blok (Wonen en Rijksdienst) als werkgever van de rijksambtenaren. Blok weigerde dit geld (0.8% van het jaarsalaris) toe te kennen aan zijn eigen werknemers en vond dat dat alleen onderdeel kon zijn van een nieuwe cao. 'De rechter heeft Blok vandaag op dat punt ongelijk gegeven. Letterlijk heeft de rechter gezegd dat het standpunt van de minister dat er eerst een nieuwe cao moet worden afgesloten is, strijdig is met de afspraken uit het pensioenakkoord. Ik hoop dat de minister hiervan leert en dat we snel kunnen afspreken dat de salarissen met terugwerkende kracht alsnog verhoogd worden', aldus Wulms.

Voor de complete uitspraak: klik hier.