Maandag 3 december a.s. staat ons kennismakingsgesprek gepland met minister voor Rijksdienst Stef Blok. Hij kan dan laten zien dat hij op een goede manier, met zorg voor de medewerkers, aan de slag gaat met de hervorming van de Rijksdienst. Ondertekening van het Sociaal Beleid Rijk hoort daar bij.


Minister Blok heeft voor de Rijksdienst een stevige agenda in petto. Hij wil de Rijksdienst kleiner maken én efficiënter laten werken. Een klus die hij met ambitie en plezier uitvoert, zo gaf hij aan in een NRC-interview.
Het afgelopen jaar hebben de bonden samen met Binnenlandse Zaken ook een stevige klus geklaard. Na maanden onderhandelen lag er vóór de zomer een nieuw, modern sociaal beleid. Bonden en werkgever kwamen tot de conclusie dat met dit sociaal beleid de veranderingen en bezuinigingen bij de Rijksdienst op een verantwoorde manier tot stand gebracht kunnen worden.
Des te verbazingwekkender was het dat voormalig minister Spies het resultaat afwees, omdat zij onvoldoende steun kreeg van het kabinet.
Er is nu een nieuw kabinet met een aparte minister voor Rijksdienst. Minister Blok wil de hervorming van de Rijksdienst voortvarend aanpakken, met grote gevolgen voor de medewerkers. Dan is een goed sociaal beleid onontbeerlijk. Gelukkig ligt dat sociaal beleid al klaar. Het Sociaal Beleid Rijk heeft zeer brede steun in de Rijksdienst. Ondertekening en uitvoering van dit sociaal beleid gaat daarom enorm helpen bij het realiseren van de taakstellingen.
Het kabinet heeft in zijn regeerakkoord duidelijk gemaakt dat het een goede samenwerking zoekt met de vakbonden. Nu kan het kabinet laten zien dat hij dit echt meent door minister Blok de ruimte te geven het Sociaal Beleid Rijk te ondertekenen.